Blodtype A-planen

Blodtype A: Jordbrukeren

-         Den første vegeterianer

-         Høster det han sår

-         Følsomt fordøyelsessystem

-         Tolerant immunsystem

-         Tilpasset kostholds- og miljøforhold i bofaste samfunn

-         Motvirker stress best med rolige handlinger

-         Krever vegetarisk diett for å holde seg slank og produktiv

 

Blodtype A-dietten

De som er Blodtype A, blomstrer på vegetariske dietter, en arv fra sine mer fastboende og mindre krigerske bondeforfedre.

Hvis du er en gjennomsnittsperson med Blodtype A, kan du synes det er for drastisk å slutte med den typiske kjøtt og potet middagen til fordel for soyaproteiner, ulike kornsorter og grønnsaker. Likeledes kan det være vanskelig å kutte ut for mye bearbeidet og raffinert mat, siden vårt siviliserte kosthold mer og mer består av passende giftstoffer innpakket i fristende pakninger.

Men det er spesielt viktig for Blodtype A å få i seg mat som er så nær naturlig tilstand som mulig: ferske, rene og organisk dyrket.

 

Da Blodtype A har et følsomt immunforsvar, er det kritisk å få endret kostholdet. Spesielt ettersom Blodtype A er biologisk disponert for hjertesykdommer, kreft og sukkersyke.

Detter er risikofaktorer, men behøver ikke å være sjebnen. Ved å følge dietten, kan man ”superlade” immunsystemet og stoppe utviklingen av livstruende sykdom.

 

Oppnå en passende vekt

Hvis du er vant til å spise kjøtt, vil du kunne gå ned i vekt ganske raskt, da du fjerner mat som virker giftig for deg.

 

På mange måter er Blodtype A stikk motsatt Blodtype O når det gjelder stoffskiftet. Mens rødt kjøtt setter fart på stoffskiftet til Blodtype O og gjør det mer effektivt, vil det samme kjøttet gjøre Blodtype A treg og mindre energisk.

Noen av Blodtype A merker væskeansamlinger, siden fordøyelsessystemet deres bearbeider tung mat sakte. Blodtype O forbrenner kjøtt som drivstoff, mens Blodtype A lagrer kjøtt som fett. Grunnen er forskjellen i magesyre, Blodtype O har et høyt nivå, mens Blodtype A har et lavt innhold.

 

Melkeprodukter blir også dårlig fordøyd av Blodtype A, og de framkaller insulinreaksjoner, en annen faktor som setter ned stoffskiftet. I tillegg inneholder melkeprodukter store mengder mettet fett av den sorten som hos Blodtype A skader hjertet og fører til fedme og sukkersyke.

 

Hvete er en blandingsfaktor i Blodtype A-diett. Mens Blodtype A kan spise hvete, må de være forsiktige og ikke spise for mye, for da vil muskelvevet bli for surt. Da vil ikke Blodtype A kunne bruke energien like raskt, og energiomsetningen blir hemmet. Denne spesielle reaksjonen på mat er et godt eksempel på at vi reagerer forskjellig på matvarer, avhengig av blodtype.

 

I tillegg til å spise et utvalg av sunn, lite fettholdig mat, grønnsaker og kornsorter, må Blodtype A fokusere på den mat som har medisinske virkninger.

 

Mat som fremmer vektøkning

Kjøtt

Fodøyes dårlig, lagres som fett, øker fordøyelsesgifter

Melkeprodukter

Hemmer næringsomsetningen

Nyrehage Bønner

Hemmer fordøyelsesenzymene, reduserer stoffskiftet

Limabønner

Hemmer fordøyelsesenzymene, reduserer stoffskiftet

Hvete (i store mengder)

Hemmer insulineffektiviteten, hemmer energiomsetningen

 

Mat som fremmer vekttap

Planteoljer

Bidrar til effektiv fordøyelse, hindrer væskeansamling

Soyaprodukter

Bidrar til effektiv fordøyelse, omdannes raskt til energi

Grønnsaker

Bidrar til effektivt stoffskifte, øker tarmens mobilitet

Ananas

Øker forbrenningen, øker tarmens mobilitet

 

Matvareguide for Blodtype A

 

Kjøtt og Fjørfe

For størst utbytte bør Blodtype A kutte ut alt kjøtt. Men la oss likevel være realistiske, kostholdet i den vestlige verden er fortsatt proteinbasert. Trenden med gatekjøkkenmat ser ut til å vokse, med mer fett og kalorier enn noensinne. Men til tross for at dette er en aktuell trend, bør man se på Blodtype A-dietten med åpent sinn.

Dette er starten på en reduksjon av risikofaktorene for hjertesykdommer og kreft for Blodtype A.

 

Når det er sagt tar det tid før man klarer å omstille seg til et vegetarisk kosthold. Start med å spise fisk i stedet for kjøtt flere ganger i uken. Når du spiser kjøtt bør man velge de magreste stykker man kan finne, og fjærfe er å foretrekke fremfor rødt kjøtt.

Tilbered kjøttet ved å grille eller steke i stekeovn.

 

Blodtype A bør holde seg fullstendig vekk fra raffinert kjøttmat som skinke, pølse og pålegg. Slik mat inneholder nitritt som kan gi magekreft hos mennesker som har lite magesyre, hvilket er en vanlig egenskap ved Blodtype A.

 

Medisinsk:

Ingen

 

Sjømat

De som er Blodtype A, kan spise sjømat i moderate mengder tre eller fire ganger i uken, men bør unngå hvit fisk, slik som sjøtunge og flyndre. De har et lektin som kan irritere fordøyelsessystemet hos Blodtype A.

 

Hvis man er kvinne og har brystkreft i familien, bør man overveie å inkludere snegler i kosten. Spiselige snegler, Helix pomatia, inneholder et kraftig lektin som kleber sammen blodet. De tiltrekkes også av Blodtype A celler som forandres hos de to vanligste formene for brystkreft. Dette er en positiv form for agglutinering av blodet fordi dette lektinet kvitter seg med syke celler.

For å bevare næringsverdien bør sjømat være ovnstekt, grillet eller dampkokt.

 

Medisinsk:

Breiflabb, Karpe, Laks, Makrell, Regnbueørret, Sardin, Sik, Sjøørret, Snegler, Torsk/Sei

 

Melk, ost, egg

De som er Blodtype A, kan tåle små mengder syrnede melkeprodukter, men bør unngå alt som er lagd med helmelk og begrense forbruket av egg og da helst fra økologiske høns. Dette vil kreve en del planlegging, siden kosten i den vestlige verden inneholder mye egg, smør og fløte, med kaker, paier, kjeks og iskrem som de største favorittene.

Man bør velge yoghurt, kefir, rømme uten fett og andre melkeprodukter som inneholder bakteriekultur (Cultura, Biola, osv). Soyamelk og ost er meget bra for Blodtype A.

 

Grunnen til at de fleste melkeproduktene er ufordøyelige for Blodtype A, er enkelt og greit fordi Blodtype A lager antistoffer mot et nitrogenbundet sukker i helmelken, D-galaktosamin. D-galaktosamin danner sammen med fukose B-liknende antigen. Siden immunsystemet til Blodtype A er lagd slik at det støter fra seg alt B-lignende, produserer det antistoffer for å støte fra seg B-antigener.

Derfor vil det også støte fra seg helmelkprodukter.

 

Hvis man er en Blodtype A med allergi eller luftveisproblemer, bør man være klar over at melkeprodukter i stor grad øker utskillelsen av slim. Blodtype A produserer vanligvis mer slim enn andre blodtyper, sannsynligvis fordi de trenger ekstra beskyttelse på grunn av deres noe ”for snille” immunsystem. Imidlertid kan for mye slim være skadelig fordi forskjellige virus pleier å gi det. For mye slim fører uunngåelig til allergiske reaksjoner, infeksjoner og luftveis-problemer. Dette er enda en god grunn for deg til å kutte ut melkeprodukter.

 

Medisinsk:

Soyamelk, Soyaost

 

Oljer og Fett

Blodtype A behøver meget lite fett for å fungere bra, men en daglig spiseskje olivenolje på salaten eller dampkokte grønnsaker vil være bra for fordøyelsen. Oliven inneholder en stor andel enumettet fett og har også en positiv effekt på hjertet, det kan faktisk redusere kolesterolnivået i kroppen.

 

Lektiner i maisolje forårsaker problemer i fordøyelsessystemet hos Blodtype A – den helt motsatte effekten som fra de gunstige oljetypene.

 

Bare to typer olje er medisinske, men olivenoljen smaker bare mye bedre enn de andre. I motsetning til linfrøolje tåler den dessuten varmebehandling meget godt og er derfor velegnet til steking og baking.

 

Medisinsk:

Linfrøolje, Olivenolje, Soyaolje

 

Nøtter og Frø

Mange nøtter og frø, slike som gresskar og solsikkefrø, mandler og valnøtter, kan gi et positivt tilskudd til Blodtype A-dietten. Siden de med Blodtype A bør spise lite animalsk protein, utgjør nøtter og frø viktige proteinkilder. Peanøtter er de gunstigste. Spis dem ofte, de inneholder et krefthemmende lektin. Spis også peanøtthinner (ikke skall). Gresskarfrø har også medisinske virkninger.

 

Om man er Blodtype A og har galleblæreproblemer, bør man holde seg til nøttesmør istedenfor hele nøtter.

 

Medisinsk:

Gresskarfrø, Peanøtter, Peanøttsmør

 

Bønner og Belgfrukter

De som er Blodtype A, stortrives på de vegetabilske proteinene i bønner og belgfrukter.

Sammen med din venn soyabønnen og alle produkter som lages av den , utgjør mange bønner og belgfrukter en god kilde til protein. Vær likevel oppmerksom på at ikke alle bønner og belgfrukter er bra for deg. For eksempel inneholder nyrebønner, limabønner, marinebønner og kikerter et lektin som kan forårsake nedsatt insulinproduksjon, noe som ofte kan være en faktor i utviklingen av fedme og sukkersyke.

 

Medisinsk:

Adukibønner, Azukibønner, Linser (alle typer), Pintobønner, Soyabønner, Soyabønner (røde), Svarte Bønner, Svartøye-bønner

 

Kornslag

De som har Blodtype A, trives generelt med korn og kan spise denne typen mat en eller flere ganger daglig. Velg helkorn framfor hurtiglagde og raffinerte kornsorter. Innfør hirse, soyahvete, maismel og havremarg i kosten.

 

Hvis du er plaget av slim på grunn av astma eller hyppige infeksjoner, bør du begrense hveteforbruket, fordi hvete forårsaker slimdannelse. Man må eksperimentere på egen hånd for å finne ut hvor mye hvete du kan spise.

 

Blodtype A som spiser hvete, må sørge for å balansere syredannende hvete med basedannende mat (se frukt). Vi snakker ikke her om magesyre, men om kroppens syre/base-balansen. Type A har det best når vevet er svakt basisk, i motsetningen til Blodtype O, som trives med syreoverskudd. Mens den indre kjernen i hvetekorn blir basisk hos Blodtype O, blir den sur hos Blodtype A.

 

Medisinsk:

Amaranth, Bokhvetemel

 

Bakevarer

Veiledningen for valg av brød og boller for Blodtype A er den samme som for korn. De er generelt sett gunstige mattyper, men hvis du produserer masse slim eller er overvektig, bør du ikke bruke hel hvete i det hele tatt. Soya og rismel er bra erstatninger for deg. Imidlertid bør du være klar over at brød med hvetespirer som selges i vanlige matvarebutikker, ofte inneholder små mengder uspiret hvete og derfor må regnes som helkornbrød.

 

Selv om Essener- og Ezekielbrød (som finnes i enkelte helsekostforsterkninger) er lagd med spiret hvete, blir glutenlektinene ødelagt i spireprosessen.

 

Medisinsk:

Essenerbrød, Ezekielbrød, Riskaker, Soyamelbrød, Spiret, Hvetebrød

 

Kornsorter og Pasta

De som har Blodtype A, har mange valgmuligheter når det gjelder korn og pasta. Slike matvarer er utmerkede kilder til vegetalsk protein. De kan tilføre mange næringstoffer som Blodtype A ikke lenger får via animalsk protein. Hold deg unna behandlet/raffinert mat som ferdiglagde frossenvarer, ferdiglagde pastaretter med saus, eller pakker med ris og grønnsakblandinger. Få isteden full utnyttelse av næringsverdien fra helkornprodukter. Bak dine egne kaker, lag din egen pasta, eller dampkok risen selv, og bruk bare de beste råvarene.

 

Medisinsk:

Bokhvete/Kasha, Bokhvete-nudler, Havremel, Rismel

 

Grønnsaker

Grønnsaker er viktige for Blodtype A, siden de tilfører mineraler, enzymer og en rekke antioksidanter. Spis grønnsaker i en så naturlig form som mulig (rå dampkokt) for å bevare mest mulig av næringsstoffene i dem.

 

De som er Blodtype A, kan spise de fleste grønnsaker, men det finnes noen unntak: paprika irriterer den fintfølende magesekken. Det samme gjør muggsopp som finnes i gjæret oliven. De som er Blodtype A, er også meget følsomme for lektiner i poteter og kål. Tomater virker sterk ødeleggende på fordøyelsessystemet  og bør derfor unngås. Tomater er et sjeldent planteslag som også kalles panhemagglutinan. Det betyr at tomatlektiner kleber sammen blodet hos alle blodtypene. Imidlertid produseres ikke Blodtype O antistoffer mot tomater og kan derfor spise dem, noe også Blodtype AB kan, men de passer dårlig for Blodtype A og B.

 

Brokkoli anbefales sterkt pga. innholdet av antioksidanter. Antioksidanter styrker immunsystemet og forebygger unormal celledeling. Andre grønnsaker som er utmerket for Blodtype A, er gulrøtter, grønnkål, gresskar og spinat.

 

Bruk mye hvitløk. Hvitløken er en naturlig antibiotika som motvirker infeksjoner, den styrker immunforsvaret og er bra for blodet. Alle blodtyper har nytte av hvitløk, men kanskje har Blodtype A mest nytte av den, fordi immunsystemet er utsatt for mange sykdommer, noe som hvitløk kan hjelpe mot.

Gul løk styrker også immunsystemet, den inneholder en antioksidant som kalles quercetin.

 

Tofu er selvfølgelig den viktigste matvaren for Blodtype A. Tofu er ernæringsmessig sett en fullkommen matvare som både er mettende og billig. Mange mennesker i den vestlige verden har en automatisk motvilje mot Tofu. Noe av problemet ligger trolig i at det ikke ser særlig fristende ut. Men Tofu er nesten uten smak og suger til seg smak fra grønnsaker og krydder det kokes sammen med. Den beste måten å tilberede Tofu på, er å hurtigsteke det sammen med grønnsaker og smake til med hvitløk, ingefær og soyasaus.

 

Medisinsk:

Abelmoskus, Alfalfaspirer, Artisjokk, Blad/Sølvbete, Brokkoli, Endive, Gresskar, Grønnkål, Hodesalat, Hvitløk, Kålrabi/Kålrot, Løk (gul og rød), Løvetannblader, Mangold, Nepe, Pastinakk, Pepperrot, Persille, Purreløk, Rødbeteblader, Spinat, Tempeh, Tofu

 

Frukt og Bær

De som er Blodtype A, bør spise frukt tre ganger daglig. De fleste frukter er tillatt, men du bør konsentrere deg om de mer basedannende som bær og plommer, som hjelper til å balansere syredannende kornsorter.

Meloner er også baseholdig, men det høye innholdet de har av mugg gjør det vanskelig å fordøye for de som er Blodtype A.

Kantalup og honningmelon bør unngås fullstendig, siden de har det høyeste mugginnholdet av alle. Andre melontyper (nøytrale) kan spises en gang i blant.

 

De som har Blodtype A, tåler ikke så bra tropiske frukter som f.eks mango og papaya.

Ananas er derimot en utmerket fordøyelseshjelper for Blodtype A.

 

Appelsiner bør også unngås, til tross for at de kan være blant dine favoritter. Appelsiner forårsaker irritasjon hos Blodtype A, og de forstyrrer også opptaket av viktige mineraler.

Grapefrukt er nær beslektet med appelsiner og er også en sur frukt, men den har positiv effekt på magesekken til Blodtype A fordi den danner baser i stoffskiftet etter fordøyelsen.

Sitron er også utmerket. Den bidrar til å rense slim ut av systemet.

 

Siden C-vitamin er en viktig antioksidant som særlig kan forebygge kreft i magen, bør du spise Vitamin C-holdige frukter.

 

Bananlektiner forstyrrer fordøyelsen hos Blodtype A. Erstatt banan med andre frukter som inneholder mye Kalium, som aprikos, fiken og noen melonsorter.

 

Medisinsk:

Ananas, Aprikos, Fiken, Grapefrukt, Kirsebær, Sitron, Plommer (alle typer), Svisker

 

Safter og Væsker

De som er Blodtype A, bør alltid starte dagen med et lite glass varmt vann med ½ presset sitron. Dette vil hjelpe til å redusere slimet sam har samlet seg i løpet av natten i det litt trege fordøyelsessystemet og hjelpe til å regulere magen.

 

Baseholdig, konsentrert fruktsaft av f.eks solbær blandet med vann bør foretrekkes framfor saft med høyt sukkerinnhold, som er mer syredannende.

 

Medisinsk:

Ananas, Aprikos, Grapefrukt, Kirsebær (svart), Kål, Sviske, Vann (med sitron)

 

Krydder

De som er Blodtype A, bør se på krydder som noe mer enn bare det å sette smak på maten. En riktig krydderkombinasjon kan virke som en kraftig stimulans på immunsystemet.

For eksempel er soyabaserte krydder som tamari, miso og soya saus utrolig gunstige for Blodtype A. Om du er bekymret for å innta for mye Natrium, er alle disse produktene å få med lavt innhold av Natrium.

 

Tang er en utmerket kilde til Jod og andre mineraler.

Eddik bør unngås, fordi syrer har tendens til å forårsake irritasjon i magesekkens slimhinner.

 

Sukker og sjokolade er tillatt i Blodtype A-diett, men bare i små mengder. Bruk minst mulig sukker. Nyere forskning har påvist at sukkerinntak nærmest lammer immunsystemet i flere timer.

 

Medisinsk:

Byggmalt, Hvitløk, Ingefær, Melasse (mørk), Merian, Miso, Soyasaus, Tamari

 

Tilbehør

Du kan spise små mengder syltetøy, salatdressinger med lavt fettinnhold og til og med sylteagurk av og til. Men vær forsiktig, for syltet mat er satt i sammenheng med kreft i magen hos mennesker med lite magesyre.

Tilbehør kan ikke anbefales noen blodtype. Særlig Blodtype A bør unngå å spise picles og eddik pga. det lave nivået av magesyre.

 

Medisinsk:

Ingen

 

Urteteer

Blodtype A reagerer stikk motsatt av Blodtype O på visse urteteer. Mens Blodtype O trenger å bli beroliget, behøver Blodtype A å få fart på immunsystemet.

 

De fleste helserisiki til Blodtype A er relatert til det trege immunsystemet, og noen urter kan ha en god effekt.

For eksempel er Hagtorn et styrkende middel for hjerte- og karsystemet, Lucern og Borre styrker immunsystemet, og grønn te inneholder viktige antioksidanter som beskytter fordøyelsessystemet mot kreft.

 

Det er også viktig for Blodtype A å øke magesyresekresjonen, siden de har tendens til å ha lite magesyre. Urter som Ingefær og Alm gjør dette.

 

Beroligende urter som Kamille og Baldrianrot er perfekte løsninger mot stress. Så neste gang man føler at tiden løper fra seg, bør man brygge en god kanne te.

 

Medisinsk:

Alfalfa (Lucern), Alm (Slippery Elm), Aloe, Baldrian, Borrerot, Bukkehornkløver, Ginseng, Grønn Te, Hagtorn, Ingefær, Kamille, Mariatistel, Nype, Prikkperium/Johannesurt, Solhatt (Echinacea)

 

Diverse Drikkevarer

Rødvin er bra for Blodtype A på grunn av sin gode effekt på hjerte- og karsystemet. Et glass rødvin bidrar til å redusere risikoen for hjertesykdommer hos både menn og kvinner.

 

Kaffe kan faktisk være bra for Blodtype A. Det øker magesyren og har også de samme enzymer som finnes i soya. Bruk kaffe og grønn te vekselsvis for å oppnå best resultat.

 

Alle andre tillagde drikkevarer bør unngås. De passer ikke til fordøyelsessystemet og hjelper heller ikke immunforsvaret.

 

Drikk så mye rent og friskt vann du kan!!

 

Medisinsk:

Grønn Te, Kaffe (Koffeinfri, vanlig), Rødvin, Vann (med sitron)