Vitamin K

Definisjon

Vitamin K finnes som 3 former, K1, K2 og K3, og er fettløselige vitaminer. De finnes både i naturen og kan lages av kroppen selv ved hjelp av tarmbakterier.

Vitamin K1 er den naturlige formen, mens den som lages i tarmen kalles K2. Den syntetiske formen er Vitamin K3.

Vitamin K tas opp i tynntarmen ved hjelp av gallesalter og bukspytt, fraktes til leveren der den omdannes til prothrombin som inngår i blodkoagulasjonen. Det er viktig at man har en normal bakterieflora i tarmen, dette kan ivaretas ved å tilføre youghurt, kefir og melkesyrebakterier (Acidophilus). Antibiotika-kurer vil kunne redusere bakteriefloraen og dermed virke inn på dannelsen av Vitamin K2.

Vitamin K tåler godt oppvarming, men ødelegges av nedfrysing.

Måleenheten for Vitamin K er mikrogram (µg).

Tillatte Dagsdoser

Maksimum dagsdose er 200µg. Det finnes ingen anbefalt dagsdose på Vitamin K, da et normalt og variert kosthold samt en godt fungerende tarm vil sørge for tilstrekkelig Vitamin K.

Vitamin K finnes i både planter og dyr, og i alle typer kål, spinat, brokkoli, alfalfa, persille, erter, gulrøtter, frukt, bær, melk, youghurt, eggeplomme, lever og fiskeleverolje.

Funksjon

Den viktigste funksjonen til Vitamin K er rollen det spiller ved normal koagulering – derav bokstaven K. Vitaminet er nødvendig for dannelsen av en rekke faktorer i de sammensatte mekanismene som inntrer når blodet koagulerer.

Praktisk Bruk

Alle nyfødte får en injeksjon med Vitamin K etter fødselen for å forhindre indre blødninger. I noen tilfeller gis det Vitamin K i slutten av svangerskapet, videre ved forøket blødningstendens.

Det finnes ingen registrerte bivirkninger ved vanlig bruk.

The Broccoli Company (TBC)

TBC har 2 produkter som inneholder Vitamin K1.

  • Multivitamin og Mineraler #2 med 110µg
  • VitaminOx Pro med 100µg, samt 4,8milliarder melkesyrebakterier

For å lese mer om produktene og starte din vei mot Bedre Helse, KLIKK HER: