Vitamin C

Definisjon

Vitamin C er et vannløselig vitamin og finnes i forskjellige former. Det kan være askorbinsyre, natrium askorbat eller calcium askorbat, og i naturen finnes den i frukt, bær og grønnsaker.

Forskning tyder på at opptaket av Vitamin C i naturlig eller syntetisk form er omtrent like god, men vi foretrekker naturlig tilskudd da de ofte er satt sammen fra flere kilder.

En form for Vitamin C er Ester C, som opptas bedre i kroppen enn Vitamin C alene. Ester C gir heller ikke økt syretilførsel til magesekken.

Mennesket kan ikke produsere Vitamin C selv, og det lagres heller ikke i kroppen. Derfor er vi avhengige av daglige inntak.

Måleenheten for Vitamin C er milligram (mg).

Tillatte Dagsdoser

Maksimumsdoser tillatt i Norge er 200mg. Anbefalte dagsdoser er 75mg.

Vitamin C finnes i friske grønnsaker, frukt og bær.

Funksjon

Vitamin C har i de siste tiårene vært gjenstand for mye oppmerksomhet og mange forskningsartikler har blitt publisert. En viktig funksjon er å danne, samt vedlikeholde bindevev i hud, sener, mellomhvirvelskiver, blodårevegger, tenner og ben.

Dessuten er Vitamin C viktig for dannelsen av tyroksin, folinsyre og tryptofan. Videre er Vitamin C en av de viktigste antioksidantene og dermed viktig for et godt fungerende immunforsvar. Dette sammen med at Vitamin C øker dannelsen av lymfocytter som er viktige for immunforsvaret.

Vitamin C er viktig for opptak av jern og hindrer skjørbuk.

Kroppen trenger større doser under fysisk stress, under sterk varme eller kulde, tobakksrøyking og bruk av p-piller. I tillegg inngår den i mer enn 300 kjemiske prosesser i kroppen.

Dette gjør Vitamin C til et gunstig stoff ved mange typer infeksjoner. Det øker også produksjonen av interferon som gjør Vitamin C viktig ved virussykdommer.

Vitamin C beskytter også hjernen mot oksygenmangel

Praktisk Bruk

Det finnes mange tilstander hvor det er gunstig å bruke Vitamin C. Vitaminet brukes både til behandling og til forebyggelse i doser på mellom 200-10 000mg per dag.

C-vitaminets gode virkning på forkjølelse og influensa er velkjent. Når det gjelder andre virussykdommer, som hepatitt, herpes simplex og kyssesyken, har man observert en gunstig effekt av Vitamin C i høye doser, 2000-5000mg per dag. Den generelt immunstimulerende virkningen gjør at Vitamin C også er gunstig ved blærekatarrer, leddbetennelser, prostatitter og bronkitter.

Vitaminets gunstige virkning på bindevev, gjør at det er viktig ved vevskader, idrettskader, brannskader og etter kirurgiske inngrep. Flere forsøk tyder også på at Vitamin C kan forebygge åreforkalkning ved at reduserer kolesterolet og triglyserider.

Mange hevder også at Vitamin C i ekstra store doser kan forebygge, hemme og behandle kreft, først og fremst på bakgrunn av dens antioksidative egenskap. I studie med mus viser det seg at C-vitamin kveler kreft:

http://www.forskning.no/artikler/2007/september/1189417986.14

Da brukes det høye doser, i noen tilfeller inntil 10 000-20 000mg.

Selv i svært høye doser er det liten sjanse for bivirkninger. Høye doser kan forårsake diarè.

Store mengder sukker kan redusere og helt blokkere opptaket av Vitamin C i cellene.

Linus Pauling, den eneste i verden med to udelte Nobelpriser- biokjemi 1954 og fredsprisen 1962, uttalte bl.a følgende om C-vitamin;

”VI SKULLE KUNNE LEGGE MELLOM 12 OG 18 ÅR TIL VÅR LEVETID GJENNOM Å INNTA MINST 3 GRAM C-VITAMIN PR.DAG”.

Da han døde i 1994 i en alder av 93 år var han overbevist om at han hadde utsatt sin død med minst 20år gjennom å ta vitaminer i 50år, spesielt store doser av Vitamin C. Han trodde på C-vitaminets evne til å forlenge livet og bekjempe sykdommer.

Alt flere fakta tyder på at han hadde rett.

The Broccoli Company (TBC) har følgende produkter med C-vitamin:

-          C-vitamin brusetablett, med Brokkoli, Grønn te, bioflavonoider og sink, 1000mg C-vitamin per tablett

-          VitaminOx Pro, med prebiotiske bakterier, 75mg C-vitamin per dosering

-          AntiOx #3, Inneholder 180mg C-vitamin per tablett

-          KIDS Multivitamin, Inneholder 60mg per tablett

For mer informasjon om produktene, og starte Din Vei mot Bedre Helse:

KLIKK HER!