Forbedre Din Genetiske Skjebne

Bakgrunn av Peter D'Adamo

Som lege og forsker, har han alltid hatt stor tro på menneskets evne til selv å kunne ha kontroll over egen kropp og eget liv. Hver dag observerte han pasienter, som ved små endringer i kosten, tilskudd og mosjon, fant en livsglede, helse og vitalitet de ikke trodde var mulig.

Men han hadde et blind spor, som nok mange deler med han. Han trodde at den genetiske delen av vår historie allerede var nedfelt. Altså at de genene vi arvet fra mor og far, var de kortene vi hadde fått utdelt. Han visste at vi har en stor påvirkning i hvordan disse kortene blir spilt, man at de kortene vi fikk utdelt ved unnfangelse var de kortene vi hadde resten av livet.

Se for deg gleden da han fant ut at vi har store muligheter til å  forbedre våre liv også når det gjelder våre gener. Vi kan ikke legge til kromosomer, øke antall gener eller fjerne gamle gener. Men de genene vi får ved unnfangelse er bare starten på eventyret. Fra vår tid i magen og gjennom barndom, ungdom og voksen, har vi kapasitet til å øke volumet på noen gener og redusere volumet på andre gener. Hovedsaklig for å forbedre vår kapasitet ang helse og lykke.

Vi kan forstå hovedtrekkene i våre liv og helse, hvilke fysikalske utfordringer man vil kunne få og hvilke sykdommer man er utsatt for å få, noe som gjør at man kan sette inn tiltak og forebygge. Det beste er at man ikke trenger laboratorie tester, medisiner, operasjoner eller medisinske vurderinger for å kunne gjøre disse endringene i genene. Alt som trengs er å forstå hvordan riktig kost og mosjon tilpasset din GenoType påvirker dine gener og celler .

Han har utviklet konseptet Genotype og identifisert seks ulike GenoTyper ved statistisk analyse av hvordan gener, lidelser og fysiske egenskaper er kjent for å danne grupper. Han har basert arbeidet på kjente forbindelser ang egenskaper som fingeravtrykk mønster og bestemte lidelser, beinlengde og risiko for prostata kreft, og tanntyper og forfedres kosthold.

Statistiske analyser av slike kjente sammenhenger ga resultat i 6 forskjellige GenoTyper. For de som er interessert i mer av det vitenskapelige bak denne teorien, er velkommen til å besøke hans side www.genotypediet.com

Et Dynamisk Partnerforhold

Teorien er basert på en enkel men radikal og overraskende påstand: Vi har evnen til å endre våre geners oppførsel. Noen av de evnene tilhøre mor, i form av graviditetsperioden, men en stor del av evnene har vi fra vi blir født.

Du har hele livet ditt endret på genenes aktivitet og volum, sannsynligvis uten å tenke mer over det. Første gang du smakte alkohol, økte du volumet på de genene som avgifter alkohol. Når du får en fantastisk brunfarge om sommeren, aktiviserer du gener som regulerer melanin produksjonen. (Melanin er pigmentene som beskytter huden ved å gjøre den mørkere).

Når du får en infeksjon, selv små som influensa eller forkjølelse, øker du aktiviteten på beinmarg genene som produserer hvite blodlegemer, slik at du kan bli frisk.

Dine gener er ikke forhåndsprogrammert men en dynamisk og aktiv del av ditt liv, som responderer hver dag til ditt miljø, din historie og ditt kosthold. 

Et Genetisk Innbyggermøte

Mange av oss er vant til å tenke på våre gener som diktatorer, cellulære tyranner som insisterer på å utføre oppgaver på en spesiell måte og kun på den måten. Denne oppfatningen har blitt støttet av flere nyhetssaker gjennom tiår, som informerer om oppdagelser angående genenes rolle i bestemmelse av helse, immunsystem og sårbarhet for spesielle lidelser.
Vi har alle hørt om f.eks brystkreft-gener, arv av depresjon og nye tester for "genetiske" sykdommer som Huntingtons og Tay-Sachs.
Noen nyheter har til og med påstått at genene er ansvarlig for personlighetstrekk, som blyghet og sensitivitet.

Du kan fort få inntrykket at dine gener er din sjebne, som upåvirkelige tyranner.

Faktisk så opererer dine gener, din kropp og ditt miljø, mindre som en diktatorledelse og heller mer som et innbyggermøte. Hvor du har de høylytte og oppmerksomhetsøkende, som alltid stresser til mikrofonen og holder lange taler og insisterer på å få gjennomslag. Og et mangfold av stille og solide innbyggere som sitter i salen og observerer og venter.

Du vet at innbyggermøtet virker bra når, når du føler deg frisk og vital. Med normal vekt, mye energi og at kroppen forsvarer seg effektivt mot forkjølelse, influensa og andre seriøse infeksjoner.

Men hva med de tilfellene hvor du er overvektig, oppsvulmet, lite energi, dårlig hud og livløst hår? Eller når du gjennom vinteren avløser den ene forkjølelsen etter den andre? Eller når du får beskjed av legen at du er en kandidat til hjerteproblemer, diabetes eller en annen alvorlig sykdom?

Da er det behov for å riste litt i innbyggermøtet, slik at du hindrer betennelses genene å nå mikrofonene og dermed aktivere de helbredende genene som produserer flere hvite blodlegemer for å bekjempe infeksjoner. Eller kanskje du trenger å stoppe de lagrende genene som insisterer på å lagre alle kalorier du spiser.

Vi har alle et stort reportoar  av mulige reaksjoner som ligger lagret i det genetiske arvemateriellet. Målet er å få noen deler av denne arven til å snakke høyt mens du ønsker at andre skal sette seg stille ned i en krok. Denne teorien har redskapene som skal til.

Den beste strategien er å spise og mosjonere riktig. Da vil de riktige genene få slippe til, mens de andre må stoppes. Men ettersom du har arvet et unikt sett av gener, som stiller på innbyggermøtet, så trenger du en kostplan og mosjonsplan som er rett for deg. Det oppnår du med GenoType kost :)